COMPTE AMB LA PROCESSIONÀRIA

La processionària és una eruga que pren el seu nom de la singular manera que tenen de desplaçar-se, fent-ho en fileres de diversos metres i en contacte unes amb les altres. És un dels majors depredadors de les pinedes i un dels perills més temibles per als nostres gossos durant la primavera, ja que el seu verí, present en els seus pèls urticants, els poden causar diferents reaccions inflamatòries a la zona del morro, boca i fins i tot per tot el cap.
Durant la primavera, i quan les temperatures superen els 15 º, hem d'evitar que el nostre gos passegi lliure prop de les pinedes, i tenir especial cura si observem la presència d'aquestes erugues, o els seus nius, que són unes bosses blanques situades a les branques.

Les llargues fileres de sinuós moviment de seguida criden l'atenció dels gossos més curiosos, especialment dels cadells, que s'acosten a tocar o llepar, cosa que té greus conseqüències. Alguns dels trastorns provocats per l'enverinament per processionària són:
 

- Salivació excessiva.

- Dolor i picor facial i bucal.

- Si la llengua ha pres contacte amb l'eruga, es pot produir necrosi (mort de teixit que pot portar a la pèrdua de la zona afectada).

- Vòmits.
 
Les localitzacions, el pronòstic i les seqüeles de les lesions estan estrictament relacionats amb la part del cos afectada, amb la intimitat del contacte i amb la precocitat del tractament.
En cas que el nostre gos tingui contacte amb una processionària, com a primera mesura hem de rentar la zona amb abundant aigua tèbia, ja que la calor neutralitza la toxina i portar-lo immediatament a la clínica veterinària de manera urgent. A més hem de recordar que nosaltres tampoc hem tocar-la, ja que en humans també provoca irritacions.