ACUPUNTURA

L'acupuntura és una tècnica terapèutica que forma part de la Medicina Tradicional Oriental (MTO) i que consisteix en la inserció d'agulles fines en determinats punts de la pell amb l'objectiu de regular les funcions fisiològiques de l'organisme. Aquesta tècnica no invasiva s'utilitza des de fa més de 3000 anys i pot aplicar-se com a medicina preventiva, curativa i pal·liativa, depenent de la patologia

A continuació citarem algunes de les aplicacions més utilitzades en veterinària.

1. Tractaments:

a. Lesions vertebrals (hemivèrtebres en Bulldogs, síndrome de cauda equina, afeccions de discos intervertebrals, inestabilitat cervical)


b. Afeccions nervioses (paràlisi, mielopatíes degeneratives. epilèpsia...)

c. Gingivoestomatitis crònica felina.

d. Incontinència urinària.

e. Patologíes pròpies del creixement i desenvolupament dels cadells.

f. Articulacions doloroses amb processos avançats d'artrosi.

2. Prevenció de displàsia de maluc en cadells en creixement: permet evitar el desenvolupament anormal del maluc i redueix el dolor.

3. Prevenció de coxartrosi en gossos adults amb displàsia de maluc: permet tornar a la massa muscular, els tendons i els lligaments de la zona el seu volum i tensió normals. L'objectiu és aturar el procés d'artrosi o reduir la seva velocitat d'evolució.

 

Els efectes de l'acupuntura es produeixen per una associació de mecanismes neurològics i humorals al estar els punts estretament relacionats amb les terminacions nervioses. Per exemple, en el tractament contra el dolor, provoca l'alliberament d'endorfines que inhibeixen el dolor i de corticosteroides endògens, de manera que redueixen la inflamació; a més augmenta la circulació articular i muscular, disminuint a llarg termini l'atrofia muscular.

 

Efectes secundaris o col.laterals? No es desenvolupen efectes col.laterals, doncs no implica introducció de cap substància química i no hi ha possibilitat de transmetre infeccions perquè s'utilitzen agulles estèrils i d'un sol ús. D'altra banda, l'únic efecte secundari és la incorrecta aplicació del tractament, com utilitzar punts inadequats com a conseqüència d'un mal diagnòstic, i que només provocaria una escasa resposta.